Bebeğinizin Beynini Besleyin!
Bazı yiyeceklerin anne karnındaki bebeğin hafıza ve öğrenme kapasitesini olumlu yönde etkilediği, bazı yiyeceklerin ise beyin gelişimine zarar verebildiği biliniyor…
İşte hamileyken bebeğinizin beynini beslemek için tüketmeniz gerekenler:
Prenatal vitamininizi ihmal etmeyin
Vitamini düzenli almanız bebeğinizin ihtiyacı olan besin maddelerini yeterli ölçüde almanızı garantiler. Örneğin bu hapların içerdiği folik asit ve B12 vitamini alyuvar hücrelerinin üretimi; C vitamini kolajen üretimi; D vitamini güçlü kemik ve diş yapısı ve çinko da beyin gelişimi için önemlidir. Vitamin hapı mide bulantısı yapıyorsa hapınızı yemeklerle birlikte almayı deneyebilir ya da doktorunuza danışarak kullandığınız hapı değiştirebilirsiniz.
Omega 3 alımına dikkat!
Balık bebeğin beyin gücünü artırabilen omega 3 yağ asitleri açısından zengindir.Hamileliğinde daha fazla balık tüketen annelerin bebeklerinin daha sonra yapılan zihin gelişimi testlerinde daha yüksek puanlar aldığını ortaya koyan bilimsel çalışmalar mevcut. Omega 3 beyin hücre zarlarında bulunuyor ve bulunan Omega 3 miktarının fazlalığı beyin işlevlerini olumlu yönde etkileyebiliyor. Balık sevmiyorsanız balık yağı desteği konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Buna karşın çevre kirliliği nedeniyle balık etinde biriken civa maddesi bebek için zararlı olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar kılıç balığı, köpek balığı ve orkinos gibi iri ve uzun ömürlü balıkların tüketiminden kaçınılmasını, mümkün olduğunca küçük ve kısa ömürlü balıkların tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Bu tavsiyeye uymak kaydıyla balık tüketiminizin haftada iki porsiyonu aşmaması gerektiğini de unutmamalısınız.
Bol bol meyve ve sebze tüketin
Meyve ve sebze bebeğin beyin dokusunu hasardan koruyan antioksidanları içerir. En fazla antioksidanı ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, böğürtlen ve domates gibi en koyu renkli sebze ve meyveler içerir. Öte yandan kesmek besin kaybına ve bakteri bulaşmasına neden olabileceğinden kabuklu meyveler de dahil olmak üzere tüm meyve ve sebzeleri bütün olarak tüketmeye gayret etmelisiniz.
Alkolden kaçının
Fetal alkol sendromu genellikle ağır ölçüde alkol tüketimine bağlı olsa da, az miktarda alkol dahi bebeğin beyni açısından zararlı olabiliyor. Hafif ve orta düzeyde alkol tüketiminin doğacak bebeğin hafıza, dikkat, öğrenme ve sosyal becerilerini olumsuz yönde etkileyebildiğini gösteren çalışmalar mevcut.
Uzmanlar hamilelikte alkol kullanımının bebeği etkilemediği herhangi bir zaman periyodunun söz konusu olmadığını; ilk aylarda alınan alkol gibi, hamileliğin ilerleyen zamanlarında alınan alkolün de bebeğe zarar verme riskinin söz konusu olduğunu vurguluyorlar. Kısacası, hamilelikte alınmasının güvenli olduğu ve bebeği etkilemediği saptanmış bir miktar söz konusu değildir. Bu nedenle en doğru ve güvenli yaklaşım, anne adaylarının hamilelik süresince alkol almamalarıdır.
Protein alın
Hamilelik döneminde vücudunuz hücre üretimi ve hormon yapımı için proteine gereksinim duyar. Uzmanlar günlük protein alımının 10 gram artması gerektiğini vurguluyor. En zengin protein kaynakları ise artık herkes tarafından biliniyor: Baklagiller ve yağsız et.
Demir çok önemli
Demir bebeğe hayati önem taşıyan oksijenin taşınmasına yardımcı olduğundan hamilelik döneminde vücudun demir gereksinimi iki katına çıkar. Bebeğin yeterli oksijeni almaması büyüme geriliğine ve IQ?sunun daha düşük olmasına yol açabilir. Bu nedenle demir eksikliği olup olmadığını belirleyecek testlerin yapılması ve et, tavuk ve baklagiller gibi demir içeren gıdaların mutlaka beslenmenizde yeterli ölçüde yer almasına özen göstermelisiniz.
Çok fazla kilo almayın
Hamilelikte aşırı kilo alımı erken doğumu tetikleyebiliyor. Erken doğan bebekler ise öğrenme konusunda dezavantajlı olabiliyor. Erken ve düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerin IQ puanı ve okul başarısı olumsuz etkilenebiliyor. Bu durumun ise erken doğan bebeklerin plasentanın sağladığı eşsiz destekten mahrum kalarak, normal olarak rahim içerisinde olmaları sayesinde korunmaları gereken uyaranlara maruz kalması ve enfeksiyon riskine karşı daha zayıf olmaları.
Hamilelik öncesinde normal kiloda olan kadınların hamilelik boyunca toplam 10-16 kilo, hamilelik öncesinde fazla kilolu olan kadınların ise 9-10 kilo almaları tavsiye edilmektedir. Hamilelik öncesinde normal kilosunun altında olan kadınlara ise eksik kilo durumuna göre doktorları tarafından 15-16 kiloya kadar almaları tavsiye edilebilir.
Gıda zehirlenmelerine dikkat!
İyi pişmemiş et ve yumurtada bulunan bir parazitin neden olduğu ve annede grip benzeri belirtilere yol açan toksoplazma bebek açısından körlük, işitme kaybı ve zeka geriliği gibi yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Toksoplazmayı önlemek için şunlara dikkat edin:
* Yemekleri hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçağı ve kesme tahtasını sıcak su ve sabunla yıkayın.
* Etleri hiçbir yeri pembe kalmayacak şekilde iyi pişirin. Et pişmeden tadına bakmayın. Etin pişirilmeden önce birkaç gün dondurulması infeksiyon riskini azaltır.
* Sebze ve meyveleri temiz suyla iyice yıkayın.
* Temizliğinden emin olduğunuz veya kaynatılmış su kullanın.
* Çiğ yumurta içerebilen yiyeceklerden kaçının.
Kaynak: www.aile.org