Doğum Fotoğrafçısı ile Çalışmak
Daha önce anne/baba adaylarına (daha doğrusu onlar aracılığı ile yakınlarına) hitaben yazdığım Tavsiyeler yazım o kadar çok okundu, öyle çok geri bildirimde bulunan oldu ki, uzun zamandır aklımda olan ikinci tavsiye yazımı artık yazayım dedim.
Yine hem anne/baba adaylarına hem de yakınlarına hitaben olacak bu yazı. Ama asıl amacı itiraf etmeliyim ki biz doğum fotoğrafçılarına daha kolay bir çalışma ortamı oluşması ve daha güzel, daha doğal, daha duygusal fotoğraflar çekebilmemiz için.
Doğumunuzda bir doğum fotoğrafçısı ile çalışmaya karar verdiyseniz, ilk yapmanız gereken şey bu fikre aile bireylerini alıştırmak olmalı. Bazı durumlarda sürpriz şekilde karşılarında fotoğrafçıyı gören aile büyükleri (özellikle dedeler:) yadırgayabiliyorlar. Mümkünse örnek fotoğraflardan onlara da gösterin ve doğumun olacağı güne kadar hep birlikte tatlı tatlı hayaller kurun.
Hastaneye Varış
Doğumunuz sezaryen olacaksa ve planlanan tarihte gerçekleşiyor ise, doktorunuz sizi doğumdan 1 saat önce hastanede olmanız konusunda bilgilendirecektir. 1 saat öncesinden hastanede olur, gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından, ameliyathanenin verdiği randevu saatinde doğuma alınırsınız. Bazen sizden önce acil bir başka ameliyatın olması ya da ameliyathanenin bitmeyen/geç biten başka bir ameliyattan dolayı hazır olmaması gibi durumlardan dolayı doğum saatiniz değişebilir. Ancak genelde planlanan sezaryen doğumlarda söylenilen saatte anne adayı doğuma alınır.
Fotoğrafçınız da sizinle hemen hemen aynı saatlerde ya da doğum saatinden yarım saat önce hastanede hazır olur. (Hatta bazen İstanbul trafiğine takılmamak için sizden çok önce hastaneye vardığımız da oluyor.) Bu yüzden lütfen doktorunuzdan öğreneceğiniz hastaneye varış ve doğuma giriş saatlerini fotoğrafçınıza ayrı ayrı bildirin.
Normal doğum yapacaksanız da, fotoğrafçınız size önceden çalışma şekline ve hastanenin konumuna göre hangi aşamalarda haber vereceğinizi söyleyecektir. Tecrübelerimiz sayesinde normal doğumlarda sizlerin doktor ve ebelerinizden alacağınız bilgiye göre yaklaşık olarak doğum zamanını tahmin edebiliyor, duruma göre hareket edebiliyor, genelde de rahim açıklığı 5-6 cm iken hastaneye ulaşıyoruz. Henüz doğumun çok başındayken fotoğrafçınızın hastaneye gelmesi ve bazen 10-15 saatlere varan bekleme sürecini hastanede geçirmesi, hem onun motivasyonunu bozacak, hem de sizin kendinizi elinizde olmadan bekletme durumunuzdan dolayı kötü hissetmenizi sağlayacaktır. Unutmayın, normal doğum bir süreçtir, özellikle de ilk doğumsa ve ilk belirti ile hastaneye gitmişseniz büyük olasılıkla uzun sayılabilecek bir bekleme süreciniz olacaktır. Bu süreçte fotoğrafçınızı her muayeneden sonra bilgilendirmeyi unutmayın.
Doğum Öncesi Çekimler
Doğum öncesi çekimleri her fotoğrafçının çalışma tarzına göre değişmektedir. Kendi çalışma tarzımdan bahsetmem gerekirse doğum öncesi mümkün olduğunca doğal anları, bekleme anlarını, yaşanan heyecanı fotoğraflamaya gayret ediyorum. Nadiren de olsa herkesin yanyana durduğu ve objektife baktığı türden fotoğraflar çekiliyor. Ancak bu tarz çekimler pek çok fotoğrafçı tarafından tercih edilmez. Fotoğrafçınız yokmuş gibi davranmanız, işinin ehli olan bir fotoğrafçı için müthiş bir ilham kaynağıdır. Güvenerek seçtiğiniz fotoğrafçınızı özgür bırakır, günü hikayeleştirmesine olanak sağlarsanız emin olun fotoğraflarınız daha doğal ve duygusal olacaktır.
Doğumunuz acil sezaryen ya da normal doğumsa ve hızlı ilerlemişse bazı durumlarda fotoğrafçınız son anda yetişebilir (hatta belki yetişemez bile.) Bunun da mümkün olabileceğini ve fotoğrafçınızın bu durumda sorumluluğu olmadığını lütfen unutmayın.
Her doğumun fotoğraflarının aynı olmayacağını göz önünde bulundurmanızda yarar var. Sezaryen doğumlardaki doğum öncesi çekimleri ile normal doğumlardaki doğum öncesi çekimleri çok farklıdır.
Hazırladığınız süsler, oda kapısı, şekerler gibi diğer tüm detayların da fotoğrafları çekilecek, merak etmeyin. Hatta sizin aklınıza gelmeyen detayların bile :)
Doğum Anı
İşte en büyülü an! Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Hastane ekibi, eşiniz ve fotoğrafçınız ile bebeğinizi karşılamak üzeresiniz. Sadece anın tadını çıkarın, sonrasında gözleriniz dolu dolu bakacağınız ve “Hayal meyal hatırlıyorum” diyeceğiniz anların fotoğrafları bunlar.
Aile Bireylerinin Bebekle Tanışması / Bebek Odası Çekimleri
İşte en önemli konuya gelmiş bulunuyoruz: Cep Telefonları! Evet herkes çok heyecanlı, çok mutlu, herkes bebeği merak ediyor ve belki de herkes ilk fotoğrafını çekip o an orada bulunmayan sevdiklerinizle paylaşmak istiyor ancak unutulan bir şey var: bu doğumun bir fotoğrafçısı var. Bebeği ilk gördükleri anda coşkuyla ona bakan ifadeleri fotoğraflama hayaliyle doluyken, bazen bir anda patlayan flaşlar ve telefonun kamerasını netleme çabalarını çekebiliyoruz. Yakınlarınıza (kamera çekimi yapmakla görevli olan kişi hariç) en azından bebek odaya gelene kadar cep telefonları ile fotoğraf çekmemelerini, bebeğinizi ilk gördükleri anın tadını yaşamalarını tavsiye edebilirsiniz. Böylelikle bu anlara ait cep telefonu reklamına benzer fotoğraflar yerine, coşku dolu karşılaşma fotoğraflarınız olur :)
Doğum Sonrası Çekimleri
Doğum sonraki çekimleri iki aşamadan oluşur. Sizin ve bebeğinizin odaya gelmesi ile başlayan ilk emzirme anları ve sonrasında çekilecek aile fotoğrafları.
Doğumunuz genel anestezi altında gerçekleşmiş ise aynı zamanda bu ilk çekim bebeğinizle ilk karşılaşma anınız demek oluyor. Ve bilhassa yakınlarınıza önceden söylemeniz gerekenler bu aşamada devreye giriyor.
Odanıza geldikten sonra bebeğinizin kucağınıza verilmesi ile yaşanan duygusal anlar, sizin için olduğu kadar bizim için de çok kıymetli. Şaşırabilir, heyecanlanabilir, gülebilir, ağlayabilirsiniz. Olur da ağlayacak olursanız yakınlarınızın bu anlarda size müdahale etmemesi için onların önceden uyarın. Hayatınız boyunca döktüğünüz bu en güzel gözyaşlarını fotoğraflamak bizim için önemli. Bu duygusal anları fotoğraflamaya çalışırken kadraja giren kağıt peçeteler ise en büyük korkumuz :)
Aile fotoğraflarınız çekilirken odada siz, eşiniz, tatlı bebeğiniz, fotoğrafçınız ve bazen (yanında kendinizi rahat hissedeceğiniz) bir yakınınızın bulunması yeterlidir. Oda çok kalabalık olduğunda hem siz hem bebeğiniz rahatsız olabilirsiniz. Beraberinde herkesin gözleri sizin üzerinizdeyken fotoğrafa konsantre olamayabilirsiniz. Bu yüzden genelde önce aile yakınları ile olan çekimler tamamlanır ve sonrasında çekirdek aile pozları için bizi başbaşa bırakmalarını isteriz.
Dilerseniz tüm yakınlarınızla bebeğinizin tek fotoğraflarını isteyebilirsiniz. Genelde siz söylemeden bu pozlar çekilir (öncesinde sessiz bir şekilde sizin onayınız alınarak:) Ancak bazı durumlarda oda o kadar kalabalık olur ki, henüz bir kaç saatlik bebeğin kucaktan kucağa 20 kişiyi gezmesi doğru değildir. Bu gibi durumlarda bebeğiniz kendini en rahat hissedeceği yerde, annesinin kucağında iken yakınlarınızla hatıra fotoğraflarınız çekilir.
Son olarak ilk doğumunuz değilse ve bebeğinizin bir abisi/ablası varsa, çekime hangi aşamada dahil olacağı konusu.
Dilerseniz abi/ablayı (planlı sezaryen doğumlarda) hastaneye gelirken yanınızda getirebilirsiniz. Anneler genelde doğumdan çıktıktan sonraki (genel anestezi ise) ilk anlarını büyük çocuklarının görmesini istemezler haklı olarak. Sizi doğuma uğurladıktan sonra bir yakınınızla birlikte kafeteryaya gitmesini söyleyebilirsiniz. Siz odanıza geldikten sonra da tekrar yanınıza gelebilir.
Bir başka alternatif ise (eviniz hastaneye çok uzak değilse) abla/abi doğum sürecini evde bekleyebilir, siz odanıza gelip ilk emzirme aşamasına başladığınızda yakınlarınızdan biri gidip büyük bebeğinizi evden alarak hastaneye getirebilir.
Bu kısım tamamen size bağlı, ancak abla/abi varsa bunu mutlaka önceden fotoğrafçınıza bildirin. Çünkü çekim süreci doğumdan hemen sonra yapılacak olan ilk emzirmenin ardından (yakşalık 1 saatlik süreç) aile fotoğraflarının çekimi ile son bulur.
Benim kişisel olarak tercihim, abla/abinin doğumdan önce hastaneye gelmesinden yana, bekleyiş anları, hazırlıklar, doğuma gidiş gibi aşamalarda fotoğraflarda yer almayan ablalar ve abiler sonradan “Ben neden yoktum?” diyerek sorun çıkarabiliyorlar :)
Ancak acil sezaryen ya da normal doğumsa elbette en doğrusu doğumdan sonra -ilk emzirme aşamasının hemen ardından- hastaneye gelmeleri.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bu ufak tefek detaylarla uğraşacağınız kadar sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik süreci, rahat bir doğum ve lokum gibi bir bebek dilerim :)
Sevgiler,
Alev Durmuşoğlu
[…] Bu yazıyı sevdiyseniz şunu da okuyun :) Etiketler: anne adaylarına tavsiye, anne sütü, baba adaylarına tavsiye, babanın […]
merhabalar,
uzun zamandır anne olmak isteyen bir anne aday adayıyım. dünyanın en güzel mucizesinin benim içinde gerçekleşmesini beklerken zaman zaman bebek isimlerine, bebek kıyafetlerine, doğum fotoğraflarına dalarken buluyorum kendimi…
bugün de ilk kez sizin resimlerinize rastladım. deniz’inize bayıldım. sevgi, saygı, bolluk, bereket, iyilik, güzellik, sağlık, şans denizlerinde yüzmesi dileklerimi iletmek istedim.
mutluluklar :)