Sanal Atölye (3) “Doğum anında (doğumhane/ameliyathanede) dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?”
Aslında bu yazı “Doğum fotoğrafı çekim aşamaları” hakkında olacaktı ancak gelen epostalar, yorumlar, SMS’ler ve hatta telefonlardan anladığım kadarıyla, bu başlığı en sona bırakmalıyım.
Ne yazık ki gelen bildirimlerden sonra edindiğim izlenim şu ki, bu işe girmek konusunda hevesli olan arkadaşlar konuyu fazlasıyla hafife alıyor ve tüm olayın ekipmanda ve fiyat belirlemede olduğunu düşünüyorlar.
Öncelikle sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem ama ekipman her şey demek değildir. Fotoğraf makineleri fotoğrafları tek başlarına çekmiyorlar. Ve yine sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem ama, 2 haftasonunda gittiğiniz temel fotoğraf eğitimleri, yeteneğiniz, isteğiniz, sabrınız ve zamanınız yoksa hiçtir! Ancak çevre edinmenizi sağlar. Zamanınızın olması özellikle çok önemlidir çünkü iyi fotoğraf çekebilmek bir sürecin sonucudur. Bana gelen “geçen hafta temel fotoğraf eğitimine başladım, doğum fotoğrafı çekecek olsam nasıl ücretlendirmeliyim” sorularını hayretle karşıladığımı da belirtmek isterim.
Konuya dönecek olursak;
Üzülerek ve hayal kırıklığına uğramış bir halde bu yazının asıl konusu:
Doğum anında (doğumhane/ameliyathanede) dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?
Öncelikle doğumhane ya da ameliyathanedeki en az öneme sahip işi yaptığınızı bir an olsun aklınızdan çıkarmayın. Bir doğumun önceliği asla fotoğraf değildir. Öncelik bebeğin sağlıkla dünyaya getirilmesi, annenin sağlıkla doğumunu gerçekleştirmesidir. Siz bu müthiş deneyimin, keyifli, güzel ve duygusal anlarını belgelemek üzere oradasınız.
Neden bu konuyu öne çektiğime gelecek olursak, ne yazık ki Sevgili Hocamız Dr. Herman İşçi’nin sezaryen ile gerçekleştirdiği bir doğumda çekilen aşağıdaki fotoğraftır (Fotoğraf Herman Bey’in izni ile yayınlanmaktadır).
Fotoğraf Herman Bey’in bir öğrencisi tarafından çekilmiş ve steril masa üzerinde gördüğünüz siyah şey objektife ait bir parasoley. Daha önce steril masaya objektif konduğu ile ilgili bir kaç duyum almış, inanamamıştım. Gerçekten gözünüzle görmeden inanamayacağınız kadar olağanüstü bir durum çünkü bu. Masalar, yeşiller, ameliyat ekipmanları, değil objektif/parasoley/herhangi bir şey koymak, yanlarından geçerken dokunmamanız, değmemeniz gereken yerler, yaklaşmamanız gereken yerler bunlar.
Konunun başına dönecek olursak; ameliyathane/doğumhaneye girerken size gösterilen (bir kaç kez doğuma girmişseniz zaten yerlerini öğrenmiş oluyorsunuz) formaları uygun şekilde, kıyafetlerinizle değiştirmek, maskenizi, bonenizi düzgünce takmak (saçlarınız tamamen örtülecek, maskeniz ağzınızı ve burnunuzu tamamen kapatacak).
Sonrasında bekleme odasında ya da ameliyathanenin kapısında (ekibi asla engellemeden) beklemek. Gerekli hazırlıklar yapılıp, annenin üzeri örtüldükten ve en önemlisi masalar (yukarıda üzerinde parasoley duran masalar) ameliyat masasına doğru çekildikten sonra içeriye girebilir, hiçbir yere dokunmadan uygun açınızı bularak doğum anını bekleyebilirsiniz.
Öncesinde ışık ayarı vs yapmanız gerekiyorsa, ekibi huzursuz etmemek için operasyon başlamadan önce ya da operasyon başlamışsa da objektifinizi başka bir yöne çevirerek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
(Fotoğraflamanız gereken aşamaları ertelediğim “çekim aşamaları” yazısında detaylıca okuyabileceksiniz.)
Bebeğin doğum anının ardından, derhal ilk muayenesi yapılacaktır. Doktor hızla bebeği bebek hemşiresine vereceğinden, o anı yakalayamamış olabilirsiniz, ya da istediğiniz açı olmayabilir. Asla doktordan poz istemeyiniz! Zamanla doğru açıları, hangi doktorun bebeği nasıl tuttuğunu, nerede durursanız daha iyi bir kare yakalayabileceğinizi öğreneceksiniz. Zamanla…
Bebeğin ilk muayenesi yapılırken lütfen aceleci davranmayın. Öncelikle ilk müdahalelerinin yapılmasını, bebeğin aspire edilmesini bekleyin. Aspire edilirken (ağız ve burnundan vakum ve incecik bir hortum yardımıyla sıvıların çıkarılması) asla fotoğraf çekmeyin, bu fotoğraflar estetik bir görüntü içermediği gibi, bu anları çekiyor olmanız bebek ekibini de haklı olarak huzursuz eder. İlk anlarda kenara çekilin ve kimseye engel olmadan bekleyin. Hangi aşamada fotoğraf çekmeye başlayacağınıza dair bir fikriniz yoksa (ki bu da zamanla oluşacak) bebek hemşiresinden ya da çocuk doktorundan müsaade isteyin.
Bebeğin muayenesinin ardından doğumun şekline göre, şayet anne uyanıksa, bebek çok kısa bir süreliğine annesine verilir. Yine bu aşamada, steril olan yeşil örtü sizi kısmen de olsa engelliyor olabilir, lütfen hiçbir şekilde yeşil örtülere dokunmayın. Daha iyi fotoğraf çekmek için ortamı kendinize değil, kendinizi ortama uygun hale getirin.
Bu aşamadan sonra bebekle birlikte siz de ameliyathane/doğumhaneden ayrılacaksınız. Üzerinizdeki formaları, terlikleri çıkarıp (kirli sepetine atarak) kıyafetlerinizi giyip bebek ve ailesinin karşılaşma anlarını çekmek üzere dışarı çıkabilirsiniz.
Bebek odasında dikkat edilmesi gereken konulara da başka bir yazıda yer verelim.
Sanırım bu mesleğin en önemli noktası bu, ameliyathane/doğumhane kurallarına uygun davranmak. Ne var ki bunda, dediğinizi duyar gibiyim. Ancak yukarıdaki fotoğraf ne yazık ki bu konunun yeterince dikkate alınmadığını gösteriyor. Ve bu dikkatsizlikler/umursamazlıklar, insan sağlığını tehlikeye attığı gibi, bu meslekle ilgili kötü önyargıların da oluşmasına neden olmakta.
SMS ya da telefonla uzun uzun bilgi veremiyorum, konuyla ilgili sorularınız olursa yine yorum ve eposta yoluyla ulaşmanızı rica ediyorum.
ÖNEMLİ BİR EKLEME: Yukarıdaki fotoğrafta fotoğraf çeken ve parasoleyini steril masaya bırakan kişinin kim olduğunu, bir doğum fotoğrafçısı olup olmadığını bilmiyoruz. Zaman zaman aile yakınlarının da, ekibe doğum fotoğrafçısı olduğunu söyleyerek içeri girip, fotoğraf çekmeye çalıştığını duyuyoruz. Bu noktada her şeyden önce kendi sağlıkları için, anne adaylarının doğum anında fotoğraf istemeleri durumunda mutlaka profesyonel bir doğum fotoğrafçısı ile çalışmaları çok önemli.
Sevgiler
Alev Durmuşoğlu
* * *
Arşiv: Sanal Atölye (1) “Doğum Fotoğrafçılığı”
* * *
YASAL UYARI:
Web sitemdeki tüm yazılarımın tarafımdan habersizce, kaynak belirtilmeksizin çoğaltılması, kısmen ya da tamamen alıntılanması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre suç teşkil eder. Aksi harekette bulunanlar için yasal yollara başvurulacaktır. Yazılarım sadece isim ve web sitesi belirterek paylaşıma açıktır.
Alev, bu yaziya ve bu yazi dizilerine yorumum sudur. I LOVE YOU !!
Alev Hanım öncelikle sizi tebrik ederim. Bu yazıyı yazarken büyük sabır göstermişsiniz belliki. Eline makine alan işsizin, öğrencinin saçma sapan kişilerin hafta sonunu harçlık çıkarmaya ayırması, bu uğurda mesleği rezil etmesi, artık profesyonel bir meslek olarak algılanmamasına sebep oldu. Bu engellenemez bir durum. Fakat bunlar virüs gibi türeyeceği için artık midesi bulanan insanlar çöple samanı ayırma çabasına girecekler. Demem o ki ben makalelerimde sizin kakar sabırlı olamıyorum.
Bir meslektaşınız olarak, ağırlıklı olarak reklam çekimleri yapan biri olarak sizi takdir ediyor, bu kişilerin saçtığı tehmikeleri vurgulayıcı daha fazla yazıya yer vermenizi öneriyorum.
iyi çalışmalar.
Yine çok başarılı bir yazı olmuş,tebrik ediyorum.
Bir cerrah olarak bu yazıya yürekten katılıyorum.
İnsan sağlığının ve bu sürecin her şeyden önce geldiği gerçeğini tekrar tekrar dile getirmek önemli.